Koploper, Dinamo, TM-44 en een OC32

Na een succesvolle test met de TM-44 en Koploper was het tijd voor het aansturen van seinen en wissels. Voor de aansturing van deze onderdelen maken wij gebruik van een OC32. Deze OC32 wordt aangesloten via de TM-44 en wordt daarmee opgenomen in het Dinamo netwerk

Als eerste ga ik zorgen dat de adressen van de modules goed zijn ingesteld. Dit heb ik gedaan met de DinamoConfig tool van Dinamo zelf. Deze is te downloaden via het DinamoUsers forum.

DinamoConfig hoofdscherm

In DinamoConfig kan je van alles testen en inregelen. Wat ik ook erg handig aan deze tool vind is het inzichtelijk maken van de aangesloten modules. Als je op de knop Status drukt dan krijg je een overzicht van alle aangesloten modules met het adres waarop zij zijn aangesloten.

De OC32/NG

Nu ik heb kunnen constateren dat zowel de TM-44 als de OC32 goed aangesloten zijn kan het testen met de OC32 beginnen. Als eerste heb ik een sein aangesloten op de eerste drie pinnen van de module.

Dit wilde in eerste instantie nog niet helemaal lukken. Maar met de hulp van de filmpjes van Hoontje’s how To is het mij uiteindelijk gelukt!

Test met OC32

Na de succesvolle tests met het sein heb ik ook een wisselspoel van een Fleischmann wissel aangesloten. Deze was nadat ik het seintje onder controle had heel gemakkelijk aan te sturen.

Na de tests in het programma OC32Config heb ik mij gestort op het koppelen van de OC32 met sein en wissel via Koploper. Dit ging vrij voorspoedig doordat ik al enige ervaring had met Koploper. Het enige wat niet direct wilde was het aansturen van het sein. Dit is uiteindelijk gelukt door weer eens in de documentatie van Koploper zelf te duiken.

Nu we het aansturen onder de knie hebben gaan we de test baan maar een uitbreiden. We breiden het uit met twee extra blokken. Blokken 3 en 4. Hierdoor is nu heel de TM-44 in gebruik. Elk blok bestaat in eerste instantie uit twee bezetmeldpunten. Elke TM-44 heeft in totaal 4 bezeltmelders per blok ingebouwd. Hierdoor is het straks mogelijk om meerdere stopsecties in te bouwen via Koploper.

De Fleischmann wissel
Mogelijkheid om nu met meerdere treinen te rijden
Links de TM-44 en rechts de OC32

De volgende keer dat wij verder gaan, gaan wij testen met analoog en digitaal door elkaar. De V188 moet eerst nog even op de rollerbank om weer wat netter te gaan rijden. In de tussentijd pak ik er een ander analoog model bij. Welke dat wordt moet ik nog even bekijken. Maar zal beloven dat we hier een video opname van zullen maken.

terug